Untuk pertama kalinya aku nak kongsikan resepi kek oren yang menjadi kegemaran keluarga aku dari dulu-dulu lagi. Masa budak-budak dulu mak la yang selalu buatkan untuk kami adik-beradik tetapi dah besar panjang ni, turn aku pulak yang buatkan.
Ini adalah resepi yang selalu aku pakai. SENANG. RINGKAS. SEDAP.
Bahan-bahan:
250g Butter
180g Gula
250g Tepung Bluekey
4 biji Telur
1 biji Buah oren
Nota:
* Butter dan telur dibiarkan pada suhu bilik
* Kalau suka manis, gula jadikan 200g
* Parutkan kulit oren dan perah oren untuk dapatkan jus oren
Cara-cara:
1. Putar butter dan gula sehingga kembang. Biar putar lama-lama sampai putih gebu.
2. Masukkan telur satu persatu. Switch off mixer setiap kali sebelum masukkan telur.
- tidak perlu mix lama-lama
3. Masukkan tepung diselang-seli dengan jus oren yang diperah tadi.
- tidak perlu mix lama-lama
4. Masukkan parutan kulit limau.
5. Jika ada lemon, boleh perah air lemon sedikit untuk tingkatkan aroma.
6. Masukkan adunan ke dalam bekas. *bekas sebelum itu telah disapukan dengan butter supaya kek tidak melekat.
7. Setkan suhu oven kepada 190 Celsius, bakar selama 30-40 minit.
* suhu oven dan masa berbeza mengikut jenis oven. Saya pakai oven lama brand butterfly.
Bahan-bahan |
Nota: gambar kek tak sempat nak snap, Inshaallah aku share kemudian ok.
Selamat mencuba ;)
#iamarfahahmad
No comments:
Post a Comment